Countrymusiken har aldrig varit speciellt populär i Sverige men det betyder inte att vi inte haft några framstående countryartister. Sveriges countrydrottning är Jill Johnson och med hennes låtar och tv-program har hon satt countrymusik på kartan i Sverige.

311769-acoustic-guitar-leaning-on-a-chair

Vi har tidigare skrivit om att systrarna i First Aid Kit är väldigt kända för sin countrymusik och att de även har nått framgångar internationellt med den.

”Den andra plattan som kom i juni i år “Stay Gold” har också få stor uppmärksamhet och har hittills sålt Guld. Duon har också haft en väldig framgång i USA, och den framgången kom faktiskt innan de blev stora i Sverige.” Läs mer.

Jill Johnson främsta countrysångerskan

Men First Aid Kit är inte ensamma om att vara svenskar, sjunga countrymusik och ha blivit kända i USA. En som har några fler år på nacken och är en utav Sveriges bästa countrysångerskor är Jill Johnson. Det senaste året har den omåttligt populära tv-serien ”Jills veranda” gått, med Jill i huvudrollen. I serien befinner hon sig i countryns hemstad Nashville och sjunger tillsammans med andra svenska artister countrylåtar på sin veranda. Programmet blev så pass uppskattat att hon vann tre Kristallen-priser för det, skriver Svenska Dagbladet.

Jills relation till countryn

Redan som 12-åring började Jill Johnson sjunga countrymusik när hon antogs som vokalist i countrygruppen Tomboola Band. År 2000 skaffade hon sig sedan ett förlagskontrakt i Nashville och detta resulterade i countryalbumet Good Girl. 2003 var första gången som en utav hennes countryinspirerade låtar blev en hitlåt i Sverige. Låten hette ”Crazy in Love” och den tävlade hon i Melodifestivalen med. Sedan hennes genombrott har hon rest till Nashville flertalet gånger och uppträtt med några kända countryartister.