Om den ena av countryns giganter är Johnny Cash är Dolly Parton den andra. Och om Cash blev stor genom att vända sig bort från det mest kommersiella gjorde Parton precis tvärt om. Frågan är om det finns någon mer kommersiell artist.

Dolly Parton föddes 19 januari 1946, som det fjärde av tolv barn i en tobaksodlarfamilj på landsbygden i Tennessee. Hennes uppväxt var mycket fattig, och genom musiken fick hon tidigt en möjlighet att bidra till familjens försörjning. Hon fick sin första gitarr som åttaåring, och två år senare uppträdde hon i lokala radioprogram. Tretton år gammal spelade hon in sin första singel, och uppträdde på Grand Ole Opry, där hon träffade Johnny Cash, som uppmuntrade henne att inte ta råd från andra när det gällde hennes karriär.

Som nittonåring flyttade Parton till Nashville, där hon tillsammans med sin morbror Bill Owens snabbt etablerade sig som låtskrivare. Hon skrev kontrakt som artist med Monument Records, men tilläts till en början enbart att framföra poplåtar. Skivbolaget ansåg inte att hennes röst passade till country, och ändrade sig först när Pit It Off Until Tomorrow, som hon skrivit åt Bill Phelps, och där hon själv sjöng andrastämman, nådde sjätteplatsen på countrylistan. Hennes debutalbum, Hello, I’m Dolly, släpptes 1967.

Dolly Parton

Pop och country

Dixie Chicks får ursäkta, men Dolly Parton är troligen den artist som mest framgångsrikt har korsbefruktat country och popmusik. Det är kanske heller inte så konstigt, givet hur hennes musikkarriär började. Två av hennes största hits på detta område är 9 to 5 och Islands in the Stream. Den senare sjöng hon in som en duett tillsammans med Kenny Rogers. Låten hade ursprungligen skrivits av bröderna Gibb (Bee Gees) med Marvin Gaye i åtanke.

Till skillnad från Johnny Cash gör sig inte Dolly Partons liv särskilt väl för en film: hon har varit gift med samma man, asfaltsläggaren Carl Dean, sedan 1966.