Vi har tidigare skrivit en artikel här på bloggen om countryn som livstil, idag skriver vi om ett program som det pratas mycket om just nu eftersom det är aktuellt på TV, ett program som handlar väldigt mycket om just countryn.

I DN kan vi läsa om artisterna som är inbjudna till att få uppleva just Nashville, som ibland kallas för ”the buckle of the bible belt”. I år är inga mindre än Joel Alme, Veronica Maggio, Jerry Williams, Annika Norlin, Adam Baptiste och Seinabo Sey.

vinylskivaI ett reportage i just ovan nämnda artikel får vi följa Joel Alme som har bytt språk från att sjunga på engelska till att börja sjunga på sitt modersmål; svenska. Nu har han nyligen släppt ett album ”Flyktligan” och sjunger om allt från arbetarklass till sprit och rädsla. I stort sett handlar skivan om barndom, om hans egen släkthistoria och om Göteborg. Tydligen var det också någon form av terapi att få beskriva jobbiga erfarenheter från barndom och tonår.

Ja det är nog väldigt många som ser framemot den nya säsongen av denna populära serie, som tar plats i hjärtat av det högervridet kristna Tennessee i södra USA. Jill är även hon en countrysångerska som har mycket erfarenhet av just den amerikanska musikkulturen och amerikanska kulturen generellt, som ju är litet annorlunda från hur vi lever på de nordligare breddgraderna här i Skandinavien och Sverige. Mindre religiositet kanske och förmodligen mindre sociala tillfällen att träffa folk, jämfört med den oerhörda stämning och musiknärvaro som finns i stort sett varje gathörn nere i södern.

Seinabo Sey och countryn i Nashville

Den som är först ut i programmet är Seinabo Sey som bland annat lär sig grunderna i banjo med en legendar, sjunger gospel i en rejäl, vitmålad amerikansk kyrka samt äter middag med en lite halvgalen gammal sångare med hjärta för Jesus och nästan bara just Jesus, Billy Shaver lite av en frontfigor vad gäller just outlaw-country men låtar som är mindre fina i kanten men däremot oerhört ärliga och raka. En annan outlaw-sångare kan sägas vara Johnny Cash som sjöng om mycket av det hårda livet som han själv levt men också om de som i samhället har det svårast eller haft en rejäl otur.