A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Artist: Willie Nelson
Titel: Songbird
Skivbolag: Lost Highway
CD
1996

På sätt och vis är Willie Nelson en väldigt pålitlig herre. Han ger ut hur många plattor som helst, men inte ens de sämsta är dåliga. Å andra sidan är han väldigt opålitlig också. Du vet nämligen aldrig vad du kommer få när du köper nästa Willie Nelson-platta. Songbird är nog det hårdaste album han har gjort hittills, och jag kan tänka mig att reaktionerna inför denna var blandad hos countrypubliken.

Från tunga öppningsbluesen ”Rainy day blues” till ”Yours love” är soundet modernt, ofta mörkt, med riviga gitarrer, steel och munspel. Ryan Adams har producerat och hans band The Cardinals kompar, vilket är den troligaste anledningen till förändringen. Adams har skrivit två av låtarna, Nelson fyra och resterande är covers av Leonard Cohen, Christine McVie, Jerry Garcia och Robert Hunter, Gram Parsons och Harlan Howard. En varierad mix alltså. Och visst funkar den här moderniseringen, trots att den rena countrymusiken hamnat rejält på efterkälken.

Skulle jag beskriva plattan med ett ord finge det bli ”alternativcountry” med tanke på svärtan, orgeln, elgitarrerna och den oväntade råhet i sound och framförande som här förekommer. Det finns också en ödslighet över många låtar, en hjärtskärande ensamhet som tränger sig på, så förvänta er ingen glad och uppåt Willie Nelson på Songbird. Det är nämligen inte vad han kommer att ge er. Däremot får ni rock, blues, jazz och country i en väldigt lyckad kombination och rösten är som vanligt intakt.   

Robert Ryttman